Simyo en net neutraliteit

In Webwereld publiceerde journalist Peter Olsthoorn op 4 juli 2013 over het resultaat van Open Internet metingen: routers van Planet Internet en provider Simyo belemmeren VOIP door UDP poort 5060 te blokkeren zie Webwereld.

KPN kwam daarna nog eens met een nieuwe ontkenning, en ook een aantal reacties op het artikel twijfelden aan de metingen.

Toch hebben ze geen gelijk, dit is onze reactie op beide ontkenningen, waarbij we de hulp inriepen van de Universiteit van Amsterdam:

“Er zijn in het verleden door KPN veel modem/routers uitgegeven waarbij meerdere poorten (ook in de 5000 reeks)  geblokkeerd stonden. Hierover werden regelmatig klachten ingediend en op fora werd hieraan de nodige aandacht besteed Veel van die routers zijn nog steeds in omloop, en zeker de routers uit de periode 2005-2007 hebben die blokkade nog altijd. Die kunnen namelijk niet op afstand geupdate worden. Zolang er geen actief innamebeleid is, blijft er een onbekend groot aantal modems in gebruik dat niet voldoet aan de wet. Het zou daarom goed zijn als KPN niet langer klantreacties afwacht maar volledige openheid verschaft over het blokkadebeleid bij haar routers over de afgelopen jaren. Vanaf 1 januari is het inlichten van klanten omtrent blokkades trouwens verplicht.

Omtrent Simyo: de tests die we al eerder deden hebben we nog eens over gedaan en op Youtube gezet (http://youtu.be/ozZVHSDg2yk). Resultaat: UDP poort 5060 staat geblokkeerd. Dit is ook bevestigd door dr. J.J. van der Ham van het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, die de tests nog eens heeft over gedaan. UDP poort 5060 is een van de standaardpoorten voor VOIP, en dus hebben veel (maar niet alle) VOIP toepassingen daar last van. Deze belemmering is o.i. dan ook in strijd met de Telecommunicatiewet. Mocht KPN/Simyo nog altijd twijfelen: ze zijn van harte welkom voor een live demonstratie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


negen × 6 =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Comments